Destinacije

Šoping u Pandorfu i izlet u Beč - Kao i većina muškaraca nisam ljubitelj detaljnije...
Vinarija Zvonko Bogdan - Vinarija Zvonko Bogdan se nalazi u tradicionalnom vinskom detaljnije...
Manastir Drača - U mestu Drača na devet kilometara od Kragujevca, ispod detaljnije...
Vrnjačka Banja - Na padinama Goča, u centralnoj Srbiji, nalazi se nadaleko detaljnije...
Tara - Lepotica zapadne Srbije i jedna od najlepših planina detaljnije...

Šoping u Pandorfu i izlet u Beč

Kao i većina muškaraca nisam ljubitelj šopinga, ali moja lepša polovina je na nekoj grupnoj kupovini iskopala zaista povoljnu ponudu: tri noćenja u odličnom Pannonia Tower hotelu i obećanje da ćemo provesti bar dan-dva u Beču bez šopinga bilo je dovoljno argumenata da me ubedi.

Dan na Paliću

Na put smo krenuli dan ranije sa idejom da svratimo na Palić i naredni dan iskoristimo što je bolje moguće. Ideja mi se svidela i zbog vožnje koju ću podeliti u dva dela i zbog perkeleta u čuvenom restoranu Abraham. Odseli smo u vili Larus koju toplo preporučujem kao i pomenuti restoran. Pored perkeleta ne zaboravite da se zasladite šomloj galuškom.Nedelja u Beču

Cikom zore, sa puno volje i elana krenuli smo put Beča. Vožnja autoputem i nije previše naporna. Postoji veliki broj pumpi i odmorišta. Ne zaboravite da je pri ulasku u Mađarsku kupite vinjetu za korišćenje autoputa.
Nakon 4 sata vožnje i pređenih 385 kilometara stigli smo na odredište.

Iako je hotel na prvi pogled sagrađen isključivo zbog autleta Parndorf i nalazi se svega sto metara od prvih radnji, čim smo kročili unutra usledilo je iznenađenje. Ne samo što je hotel nov i odlično sređen, već vam stara cednica za groždje i bar sa izloženim vinima u uglu odmah stavljaju do znanja da se nalazite u centru Burgenlenda, jednog od najpoznatijih i u poslednje vreme najpriznatijih vinskih regiona.

Dan koji smo ugrabili bila je nedelja. Nedeljom u Austriji malo toga radi. To što ne radi šoping centar i nije neko iznenađenje, ali zatvorene benzinske pumpe nismo očekivali. Kasnije ćemo saznati da je nedeljom jedini otvoren market u celom gradu na aerodrumu. Uputili smo se odmah ka Beču. Razgledanje grada je uvek dostupna opcija, dok smo se nadali otvorenim muzejima, Šenbrunu i Bečkom tornju, zabavnom parku – Prater...

Ukoliko se odlučite da autom dođete do centra Beča onda je najbolja opcija potražiti neku od garaža. Mi smo koristili jednu takvu podzemnu koja se nalazi pored prirodnjačkog muzeja. Kratka šetnja kroz sam centar do katedrale posvećene Svetom Stefanu može samo da vam prija.

U povratku smo se okrepili čuvenom Zaher tortom u Zaher hotelu što takođe preporučujem, mada je prava umetnost doći do slobodnog mesta.


Zoološki vrt Šenbrun

Bečki zoološki vrt je prava atrakcija i nalazi se u kompleksu zamka Šenbrun tako da je poseta zamku i zoološkom vrtu istovremeno dobra ideja. Do Šenbruna je najjednostavnije doći metroom, mada i vožnja automobilom uz satelitsku navigaciju može biti uživanje.

Što se tiče zoološkog vrta najviše pažnje, bar za nas iz Srbije, privlače panda, koala i pingvini. Naravno pored toga uživaćete u živopisnom životinjskom svetu, a staništa i kavezi životinja su odlično prilagođeni njihovom prirodnom okruženju.


Nakon zoo vrta, usledila je poseta zamku. Šenbrun je letnja rezidencija Habzburgovaca iz 18. veka, a danas muzej sa prelepim parkom i vrtovima. Šetnja do vrha brda smeštenog u parku iza zamka se završava predivnim pogledom na dvorac i na grad. Vožnja vozićem je odličan izbor, s obzirom da se za kraće vreme obiđe čitav kompleks. Možete izaći na bilo kojoj od stanica i kasnije nastaviti vožnju.

Ukoliko ste ljubitelj umetnosti preporučuje se celodnevni boravak u dvorcu, a uz malo sreće možete prisustvovati i koncertu klasične muzike.


Burgenlend vinska priča

Sutradan smo već osećali posledice celodnevne bečke avanture. Uz doručak u hotelu pokušavao sam da smislim alternativu danu u autletu Parndorf. Za ženski deo ekipe izbor je bio jasan - celodnevni šoping.

Po hotelskim prospektima očigledno je da se nalazimo u sred vinskog regiona. Odlučio sam da potražim Nojzidl jezero i istoimeni gradić koje je tu na par kilometara.

Nakon nekoliko minuta vožnje krajolik je počeo da me oduševljava. Padine sa vinogradima koje završavaju panonskim jezerom.U gradiću primećujem nekoliko vinoteka. Raspitujem se kako doći do jezera, a istovremeno planiram da u povratku svratim do neke od njih i razbuktam ideje za naredni dan ili popodne.

Na jezeru je idealno za opuštanje u nekoj od letnjih bašta. Iako je duvao vetar uspeo sam da na majskom suncu uživam u espresu. Postoji i staza oko jezera i mogućnost iznajmljivanja elektro bicikala, ali nisam baš toliko mlad. Više mi se sviđa ideja o vinotekama.U povratku svraćam do jedne od njih i sa ljubaznom domaćicom dogovaram posetu jednoj od vinarija u okolini.
Kasnije sam spazio putokaz za selo Jois, koje kako prospekti kažu živi od vinskog turizma. Popodne smo tamo otišli na ručak i nabasali na vinski festival. Dovoljno je platiti 10 evra za ulaz i uživati u lokalnim vinima i hrani.Prater i Bečki toranj – na visinama

Vinsku priču smo prekinuli još jednim izletom do Beča.

Iako jedan od najpoznatijih zabavnih parkova u Evropi, Prater mi je bio poslednji na listi prioriteta, ali sam promenio mišljenje diveći se hrabrosti ljudi koji su se bukvalno vinuli u nebesa. Zadivljen gledao sam i istovremeno preživljavao sa njima visinu od koje zastaje dah. „Sprave za mučenje“ su postavljene gradacijski, tako da kad čovek na kraju dođe do space shota i roler-kostera navikne se na vrisku i ciku i sve više pažnje pridaje kioscima sa kobasicama i pivom. U Prateru svako može pronaći svoju zabavu. Od 7 do 77 godina.Visina me je opet sačekala na Bečkom tornju. Kad čovek pogleda sa zemlje nije mu svejedno, ali kada se popne na vrh zaboravi na strahove i ostaje samo uživanje u neverovatnom pogledu na čitav Beč. Restoran se okreće tako da dok sedite za sat vremena napravićete čitav krug. Na kraju, zaboravite i na koju stranu Dunav ispod vas teče.Vinarija Krikler

Od mnogobrojnih vinarija, uz preporuku vlasnice jedne od vinoteka, odlučili smo se da posetimo vinariju Krikler. Ljubazni domaćin nas je proveo kroz sve faze proizvodnje, da bismo druženje nastavili uz degustaciju vina i na kraju završili šetnjom u vinogradu. Nepoznavanje nemačkog nije nam predtavljao problem jer je jezik vina univerzalan i nije ga teško razumeti.Na kraju mogu samo da vam preporučim hotel Pannonia Tower kao i boravak u Pandorfu, sa izletom do Beča, jer sam siguran da svako može pronaći svoj deo zabave, od šopinga do vinskog turizma.

Ko kaže da šoping u Parndorfu nije za prave muškarce. Naprotiv!